top of page

Статии

Да готвим заедно с децата, може да е весело и полезно

11.01.2021

image 0.jpg

В студените зимни месеци, когато възможностите за престой и дейности навън сред природата са ограничени, когато противоепидемичните мерки допълнително намаляват случаите за контакт с деца и възрастни, трябва да проявим не само търпение, но и креативност, за да измислим домашни занимания за децата и себе си. Понякога решенията са пред очите ни, но дали ще ги видим и вземем, е въпрос на желание за активност. Ето пример за едно подобно решение - да превърнем една толкова насъщна дейност като готвенето в приятно и полезно взаимно преживяване. Поднасяме ви този вариант за семейно занимание с всичките му положителни аспекти върху възпитанието и развитието на децата. И не е нужно да е зима и да сме в карантина, за да го прилагаме. Трябва само, както за всички хубави резултати, да подходим с желание, търпение и апетит.


Включвайки децата си в готвенето със задачи според възможностите и възрастта им, можем да постигнем положително развитие в много насоки. Колкото по-ранна е възрастта на детето при включването му в семейното готвене, толкова по-лесно и трайно то би развило желание за участие. Дори е възможно то вече да е проявило интерес към кухненските дейности и е хубаво да задоволим този интерес. Разбира се, трябва да сме предварително подготвени, че приготвянето би ни отнело повече време от обикновено, че ще се изцапа повече от обичайното или че видът на ястието може да не се получи съвсем същия, както когато го готвим сами. Важно е да сме постоянни в тези общи занимания, за да се създават дълговременни впечатления и навици у децата. Нека всеки готвещ родител да определи колко често е подходящо и възможно да прави взаимни готварски прояви.


Съвет: Да започнем с предпочитана от детето/децата и не много сложна рецепта, за да може успехът да е сигурен и да стимулира желание за следващи прояви. Предварително да помислим какви задачи в съответната рецепта ще са подходящи за детето/децата.


Развитието на сръчността и фината моторика, които децата развиват постепенно в игрите и в поставените целенасочено от нас задачи, могат по естествен начин да бъдат упражнявани в някои готварски задачи. Да не забравяме, че както за нас, така и за децата е важно да знаем очакваните резултати от едно действие. Целта, която се опитваме да постигнем, е важен стимул за изпълнението на дадено действие. Когато предложите на детето заедно да направите вечеря, сладкиш, супа или нещо друго, то ще има мотив и стимул да се включи и да изпълни определено действие. За детето би било радост да помогне, да бъде участник в работа за възрастни и да допринесе за вкусното ястие. Почистване на ядки от черупките им, белене на яйца, картофи, плодове - са все задания, чието изпълнение допринася за по-фината работа на ръцете, изисква внимание и точност.


Съвместното изпълнение на рецептата може да бъде и непринудено упражнение по четене и смятане и определяне на мерни единици. В началото можем да предложим на детето да прочете рецептата, за да създадем нужната организация, по време на изпълнението може отново да го помилим да сравни извършените от нас действия с предписанието, детето може да отброи и отдели нужните продукти. Готвенето е идеална възможност неподправено да демонстрираме на детето практическата употреба на различните мерни единици, които се използват в кухнята. Ако разполагаме с кухненска везна, можем да претеглим съставките, да проверим вместимостта на определен съд, да видим как изглежда определен грамаж от дадена съставка и така да дадем материал за развитие на окомера.


За да може детето да усвоява стъпките и логиката в обработката на дадена храна и последователността в изпълението на рецептата, е добре да придружаваме действията с обяснения. Поставяйки му определена задача, ние трябва да посочим за какво е важно да се внимава, да демонстрираме и да обясним по коя част от рецептата работи детето. Например, ако готвите супа и искате от детето да измие и обели морковите, направете го първо вие с един морков. Кажете какво следва след като морковите са измити и обелени (че вие ще ги нарежете), в кой момент ще ги добавите и т.н.


Създаването на отношение към продуктите и храната се оформя във всички стъпки по изпълнението на една рецепта. Да дадем на детето да помирише, да хрусне, да скъса листенца. Така активираме сетивните възприятия и със сигурност усилваме впечатленията от там интереса и паметта към процеса на готвене и към даровете на природата. Можем заедно да коментираме и сравняваме вкусове, предпочитания и комбинации.


За да направим заниманието още по-приятно и сплотяващо, можем да използваме времето за да споделим свое знание или весел спомен, свързани с някоя храна или подправка. По същия начин можем да предразположим и детето да разкаже своя история, която свързва с моментната дейност.


Добре е да окуражаваме и хвалим детето като коментираме конкретно с какво се справя добре. Да не се притесняваме да даваме съвети, забележките също са възможни, но трябва да се правят с подходящи думи и приветлив тон, така че детето да не се стресира или демотивира.


Да не се притесняваме да включим детето и в почистващата дейност, която следва процеса на готвенето. Разбира се, в умерено количество и според възрастта, можем да разделим с детето задачите по почистването. По този начин изграждаме навици и умения за поддържане на хигиена и ред в дома.


Можем заедно да измислим вариант за сервиране на ястието, да подредим масата по необичаен начин, да снимаме резултата за нашите архиви и още много варианти за съпътстващи дейности, които ще ни ангажират и вдъхновят да бъдем активни заедно.


Готвенето с партньор-дете може да бъде много полезно, забавно и обогатяващо за всички участници. Времето прекарано заедно е незаменимо преживяване, което трябва да ценим. Насърчаваме ви да добавите още свои идеи към предложените по-горе, както и да споделите вашия опит.


Автор: Емилия Илиева 

Фондация Ботаника Лайф

bottom of page