Покана за обучение

ОПОЗНАВАНЕ НА БИЛКИТЕ С ВСИЧКИ СЕТИВА

Работилници за изработка на козметика за бита и производство на перилни и почистващи екологични препарати в домашни условия

Дати на провеждане: 18 -20 юни 2021

Освен комплекс от лечебни свойства всяка билка носи характерна за нея същност. Легенди и митове от стари времена разказват за употребата на растенията като неизменна част от ежедневието на хората - билки оракули, билки против уроки или билки, които отварят сърцето за любовта.


Днес хиляди години по-късно отново откриваме това старо знание, идващо тъкмо навреме в един свят, в който отношението човек-природа достига заплашителни нива на дисбаланс. В прагматичната бързина, ежедневие пълно с капсули, дражета, хранителни добавки и стремежа за себеразвиване, ние губим поглед над малките, но много важни неща, които майката природа ни дава безплатно, достъпно и в точното време, когато имаме нужда от тях.


В тази работилничка, няколко дни преди магичния празник Еньовден, ви каним на сетивна разходка сред поляните на село Надарево, където ще помиришем, пипнем и почувстваме юнското изобилие от вълшебни билки. За да развенчаем нагласата, че природата е ресурс, а ние тези, които го експлоатират, ще потърсим един по-емоционален подход към обкръжаващия ни свят и в интерактивни игри ще се опитаме да се върнем в първоначалния ни „дом“. Непосредствено след разходката, ще преработим набраните растения в кремове, тинктури и други полезни за духа и тялото продукти. Ще обменяме знания, емоции, рецепти и ще се радваме да се запознаем с вас. Ще се научим как да си направим в домашни условия някои допълнителни продукти, като паста за зъби, домашен прах за пране и ще научим други рецепти за почистващи препарати, които щадят природата и нас като част от нея.


За обучителите :


  • Лора Николова е природен педагог, фитотерапевт и готвачка на сапуни. Тя сменя офиса с гората и поляните, където с различни групи от хора търси емоционалната стойност на обкръжаващия ни свят. Чрез природопедагогически семинари, тя си е поставила за цел да посредничи при изграждането на отношението човек-природа, в което уважението към всички живи същества е водещ елемент и основополагащо за изграждането на по-добри междучовешки отношения.


  • Христо Сакарски има бакалавърска степен по история и география и опит като мениджър във Франция. След атентата в Ница през юли 2016, решава да промени курса на живота си и да търси алтернативи, позволяващи на човека да намери себе си. Завършва курс по Софрология и по Пермакултура и прилага принципите в собствения си живот, вярвайки, че тези принципи трябва да бъдат споделени с хората, като се започне с най-малките. През март 2021 г. учредява Фондация „Училището на живота“. Христо заедно с екип от доброволци и съмишленици работи за подобряване на благосъстоянието на децата и хората в обществото чрез постигане на по-добър баланс между човека и природата. Той споделя опит и знания в онлайн събития или на живо с фондация „Училището на живота“.


Цени и записвания:


За да заявите участие в събитието, моля да пишете имейл на e.ilieva@botanicalife.org, като заявите имената на участниците, както и тяхната възраст, ако има деца. Ние ще се свържем с вас. Обявените цени са с включено ДДС, а плащането се извършва по банков път.


До 8 юни:

195 лв. за възрастен

97 лв. за дете от 4 до 15 г.


До 16 юни:

245 лв. за възрастен

122 лв за дете от 4 до 15 г.


Деца до 3 години и деца с увреждания са освободени от такса.


Таксата включва две нощувки със закуски и участие във всички занимания по време на събитието, суровини, нужни за изработката на козметиката и препаратите. Участниците да носят 5 добре измити малки стъклени бурканчета (втора употреба), едно стъклено шише и 2 чисти парчета памучен плат.


Таксата не включва изхранване, но базата ни разполага с кухня и по време на събитието ще бъде предлагана готвена вегетарианска храна, предимно с продукти от нашите градини. Участниците ще имат възможност да използват друга кухня за приготвяне на своя храна.


Минималният брой участници за провеждане на събитието е 5 възрастни или 4 възрастни и 2 деца над 3-годишна възраст. Максимален брой участници 15 души.


Мястото:


Къща за гости „Ботаника“ е открита през 2020 година и е с 3 звезди. Базата предлага комфортно настаняване със съвременно обзавеждане. Всяка стая разполага със собствен санитарен възел и тераса с гледка към градината. В базата няма ТV. Повече снимки и информация за условията и удобствата в Къща за гости „Ботаника“ може да видите тук.


Вашето участие в това приятно преживяване е реална подкрепа за обучителната дейност на Фондация Ботаника Лайф.


За въпроси и записвания:

e.ilieva@botanicalife.org

тел: 0893047801. 

Записвания се приемат до 16 юни.


Програма на събитието можете да видите тук.